Najnowszy wpis w Zielonej Pracowni…

W Zielonej Pracowni czas POMIDORÓW. O tym jak je zbierać, czy warto jeszcze czekać na te zielone, aby dojrzały czy lepiej przetworzyć je na warzywny, angielski CHUTNEY, czym pomidory zasłynęły w naszej kuchni i skąd się wziął na naszych stołach pomme d’oro – tego dowiecie się z najnowszego wpisu

Amore POMIDORE

pomidory moje

„Król mojego warzywnika. Niekwestionowany faworyt każdej grządki, donicy, skrzynki. Uwielbiany przez wszystkich domowników, w każdej postaci. Wiosną wzeszło mi 120 sadzonek tego warzywa – wysadziłam gdzie mogłam, resztę rozdałam. Te oddane w dobre ręce owocują obficie, więc pomidorowe zapachy roznoszą się w sumie w pięciu domach:) W głowę zachodzę, dlaczego próbowano niedawno przemianować pomidora z warzywa na owoc, skoro przez wieki nikomu nie przeszkadzało warzywne pochodzenie pomidora, a i w sklepach skrzynki z pomidorami znajdują się w sąsiedztwie marchewki i pietruszki:) No ale zostawmy na boku botaniczne spory – zajrzyjmy do ogrodu i do kuchni:)”….